Földrajzi elhelyezkedés * Földtani felépítés * Szováta város * Szovátafürdő kialakulása * Szováta az I. világháború után * Szováta a II. világháború után * Legendák * Jelenlegi felszintalakító folyamatok * Teszt * Természeti kincsek * Éghajlati adottságok * Medve-tó * Mogyorosi-tó * Fekete-tó *Tavak* Földtani és vizföldrajzi viszonyok * Növény és állatvlág

Növény és állatvilág

A természetes növénytakaró kialakulásában az éghajlati, a domborzati és az ezek hatására kialakult talaj játszották a legfontosabb szerepet.

A tanulmányozott területet a változatos kozettani felépítés és felszínformák jelenléte nagyszámú növényfaj megtelepedését tette lehetové.

A keleti részén az erdo a jellemzo, a nyugati területrészen az erdo mellett a legelok és kaszálók aránya nagyobb.

A terület alacsonyabb részen lombhullató erdok képezték a természetes növényzetet. E növényzeti emelet jellegzetes fafajtája a bükk. Ezzel keveredve megtalálható a tölgy, a cserefa, cseretölgy, gyertyán, koris, a hárs, az éger, valamint a tuleveluek.

A jellegzetes mikroklíma, a termikus inverzió hatására a tuleveluek már 500 m magasban is erdofoltokat képeznek. Nagyobb kiterjedésu, összefüggo tulevelu erdoségek a Görgényi- havasok nyugati vulkáni fennsíkjának eloterébe, 900- 1000 m felett jelennek meg. Jellegzetes a lucfenyo,a jegenyefenyo és a vörösfenyo.

A lombhullató erdok szintjére jellemzo cserjék az allábbiak: mogyoró, somfajták, kökény, vadrózsa, galagonya, feketebodza. A tulevelu erdok szintjén honos a málna és az áfonya.

A lombhullató erdok jellegzetes aljnövényzetéhez tartozik az erdei szamóca, az erdei madársóska, a lombhullató és a fenyoerdokben is megél.

A kivágott erdok helyén fuvel borított legelok alakultak ki. A 700 m- nél alacsonyabb felszíneken a cérnatippan, a réticsenekesz, a tarajoscincor, rétihere által uralt legelok jelentos felszínt borítanak.

Az állatvilág a domborzati és növényzeti viszonyok függvényében alakult ki. Az erdoben honos állatok: barnamedve, szarvas, oz, farkas, vaddisznó, mókus, nyúl, róka. Jellegzetes madárfajok a fakopács, a kakukk, a gerle, a fajdkakas, rigó, bagoly, stb.

Az édesvizu patakokban él a pisztráng.

<<Vissza a főoldalra

 

 

 

Üzenet a szerkesztőnek:lacafarkas@yahoo.com
eXTReMe Tracker