Földrajzi elhelyezkedés * Földtani felépítés * Szováta város * Szovátafürdo kialakulása * Szováta az I. világháború után * Szováta a II. világháború után * Legendák * Jelenlegi felszintalakító folyamatok * Teszt * Természeti kincsek * Éghajlati adottságok * Medve-tó * Mogyorosi-tó * Fekete-tó *Tavak* Földtani és vizföldrajzi viszonyok * Növény és állatvilág

Szovátafürdő a II. világháború után

1947 szeptembere és 1948 májusa között veszik állami tulajdonba, minden kártérítés nélkül Szovátafürdo magánvilláit. A Szováta Fürdo Részvénytársaságot 1948 áprilisában államosítják. Az államosított épületeket minisztériumok, intézmények között osztják fel. A részeire osztott fürdotelep fejlesztésével új tulajdonosaik nem sokat törodnek. Az '50- es évek közepétol, miután az épületek nagy része az Egészségügyi Minisztérium hatáskörébe kerül találkozunk újra a fejlodés néhány bátortalan jelével. Felépül a furdotelepi filmszínház.

Az 1960- as évek közepétol egyre több nyugati turista keresi fel a kül- és belpolitikájában Moszkvától távolodni látszó Romániát. Szovátafürdon is lassan megszokottá válik a külföldi turista.

A '70- es évek második felében kerül sor Szovátafürdo történetének mindmáig legnagyobb turisztikai beruházásaira. 1974- re készül el a 324 férohelyes Szováta- szálló, vendéglovel, cukrászdával, reprezentációs fogadóteremmel. 1975- ben adják át az új, modern betegkezelot és a 276 férohelyes Mogyoró- szállót. 1977- re készül el szintén külön vendéglovel, bárral rendelkezo Bükk- szálló. 1980 és 1983 között épül utolsó nagy szállodán, a Fenyo- szálló 178 ágyhellyel, vendéglovel és uszodával.

Az új szállodák megfelelo kényelmet biztosítottak az egyre nagyobb számban érkezo külföldi vendégek számára. Tovább fokozta szováta vonzerejét az akkoriban még nyugateurópai színvonalúnak számító, új, modern kezelorészleg is.

A '80- as évekre a kommunizmus Romániában is utolsó halódó korszakába jut. Az országban nem jut pénz nemcsak új turisztikai beruházásokra, hanem a meglévok szinten tartására sem. A '70- es évek modern szállodái egyre kopottabbak, elhanyagoltabbak lesznek, ugyanez érvényes az új kezelorészlegre is.

Az 1989- es változások után Románia gazdasági felemelkedését az egyik eszközét a turizmus fellendítésében látják a szakemberek. Viszont a leromlott romániaia utak, a jóval az európai elvárások szintje alatt lévo szállodák és éttermek nemigen vonzották már a külföldieket.

Szováta szállodái bérlok kezébe kerültek, kik, csak az azonnali haszonnal törodtek. A szállodák állaga így egyre romlott. Legsúlyosabb helyzetben a teljes felújítást követelo kezelorészleg került.

A teljes csodöt megelozo egyetlen kiutat a Szováta Fürdo RT. magánosítása jelentette. A magánosítás annak rendje és módja serint meg is történt s ekkor jöttek a nem várt nehézségek. A szállodák bérloi nem akartak lemondani az évrol évre hatalmas hasznot hozó szállodákról. Pert per után indítva, húzták- halasztották épületeik átadását a jogos tulajdonosnak. Külön szenátusi bizottságnak kellet kiszállnia és igazolnia, hogy a magánosítás törvényes eljárások pontos betartásával történt.

 

<<<Vissza a főoldalra

Üzenet a szerkesztőnek:lacafarkas@yahoo.com
eXTReMe Tracker