Földrajzi elhelyezkedés * Földtani felépítés * Szováta város * SzovátafürdÅ‘ kialakulása * Szováta az I. világháború után * Szováta a II. világháború után * Legendák * Jelenlegi felszintalakító folyamatok * Teszt * Természeti kincsek * Éghajlati adottságok * Medve-tó * Mogyorosi-tó * Fekete-tó *Tavak* Földtani és vizföldrajzi viszonyok * Növény és állatvilág

 

Jelenlegi felszínalakító folyamatok és domborzati formák

A nagy reliefenergiával rendelkazo patakok, mint a Szováta-, Sebes-, Juhod- patak, az alacsony erózióbázis miatt mélyen bevágódtak a felszínbe. Szovátán a só Cseresznyéshegytol Délre került a felszínre. A környezeténél magasabbra kiemelt sótömzs jelenleg eroteljesen alacsonyodik az oldás és kimosás által. Ennek következtében jellegzetes felszíni és felszín alatti sókarsztformák alakultak ki. A jellegzetes felszíni formák: oldásbarázdák, oldásgödrök, csatornakarr, a sófalkarr dolinák, stb. megtalálhatóaka sótömzs majdnem teljes felszínén. A Vörös- tó Dél- Nyugati részén, a Medve- tó Észak- Nyugati partján a Sósárok mentén az elobbi formák mellett nagyobb méretu karsztos mélyedések és az oldás következtében kialakult omlások is megfigyelhetoek.

A jelenkori domborzatformálódás legfoképpen a csaapdék hatására jön létre. A csapadékvíz hatására muködo erózió legerosebb a nyári idoszakban.

A Bekecs és Siklódko legjellegzetesebb formaelemét napjainkban is a lejtomozgások alkotják. Különösen az andezit, pannon üledékkel való érintkezési vonalán nyilvánul meg ez a jelenség.

A felszín alakulásában a természetes folyamatok mellett fontos szerepet játszott az emberi tevékenység is az elmúlt évszakokban, a felszíni bányászat a konkrét domborzati változás mellett módosította a felszíni és felszín alatti hidrodinamikai folyamatokat.

<<<Vissza a főoldalra

Üzenet a szerkesztőnek:lacafarkas@yahoo.com
eXTReMe Tracker