Földrajzi elhelyezkedés * Földtani felépítés * Szováta város * Szovátafürdő kialakulása * Szováta az I. világháború után * Szováta a II. világháború után * Legendák * Jelenlegi felszintalakító folyamatok * Teszt * Természeti kincsek * Éghajlati adottságok * Medve-tó * Mogyorosi-tó * Fekete-tó *Tavak* Földtani és vizföldrajzi viszonyok * Növény és állatvilág

Szovátafürdő az I. világháború után

Az I. világháború okozta súlyos károk mellett Szovátafürdore még egy új teher is nehezedett 1918 után. A magyar nemzetiségueknek a közigazgatásból és általában az állami állásokból való eltávolításávall párhuzamosan, az új hatalom csökkenteni próbálja az erdélyi magyarság gazdasági erejét is. Ezt az alig titkolt célt szolgálta az1926- os földtörvény is. Szovátán 41 villatelket sajátítanak ki és juttatnak román nemzetiségueknek.

Sófalvi idejében felismerte, hogy a megváltozott körülmények között nem tudja újjáéleszteni lepusztult fürdojét, és ügyes üzleti húzással, még a kisajátítások elott 1925- ben eladja ezt. A fürdo, az agrárbank felügyelete mellett foleg a Nemzeti Parasztpárt jeles képviseloi vásárolják meg, létrehozva a Szovátai Fürdovállalat részvénytársaságot.

A fürdotelep egészségügyi fofelügyeloje, Dr. Marius Sturza foorvos, híres bécsi balneológus lesz, kinek irányítása alatt Szováta alig pár év alatt Románia legmodernebb fürdohelyévé válik.

A kisajátított telkeken új villák sora épül, gazdát cserél a régebbi villák egy része is. Ekkor épül a fürdo legnagyobb nyaralóvillája, az erdélyi ügyvédi kamara által, Dr. Papp János ügyvéd javaslatára emelt, ún. Bírák villája. Az új épület földszintjén rendezi be Sturza doktor Szováta elso modern kezelorészlegét.

A modern kezelorészleg nem sokáig muködik a Bírás villájában, 1926 és 1937 között kiépül a Medve- tó melletti napozó és kezelo, megadva a tó mai jellegzetes arculatát.

Szovátafürdo népszerusítésében és Románia legdivatosabb fürdohelyévé válásában, a legnagyobb szerepe a román királyi család szovátai nyaralásainak volt .

A román királyi család mellett Szováta állandó vendégei voltak a román királyi családdal rokon görög királyi család tagjai is. 1935- ben látogat Szovátára Victoria Mari welszi hercegno, ki az angol királyi család nevében felavatja Erdoszentgyörgyön a család osének Rhédey Claudiának angol és magyar nyelvu emléktábláját. Szováta királyi vendégei az Illyés Tibor által épített, szováta legmodernebb épületének számító Tivoli szállóban nyertek szállást.

A bécsi döntés után újból Mgayarország legnépszerubb fürdőhelyévé válik Szováta. 1942 nyarán a Szovátára látogatók száma közel egyötödével meghaladja az erdélyi fürdotörténet mindaddig legnépszerubb fürdojének számító Borszék vendégeinek számát.

Sajnos ez a rövid négy esztendo egybeesik a pusztító világháború éveivel. Megjelenik a jegyrendszer. Maximálják a vendégloi és cukrászdai árakat.

A front 1944 szeptember közepén vonul át Szovátán. A kivonuló német csapatok több hidat felrobbantanak. A fürdotelep villáiba beszállásolt katonák ugyanolyan károkat tettek a villák berendezéseiben, mint az elso világháború idején. A Szováta, Mária, Bírák és Sturza villákat hadikorházzá alakították, ahol a nyárád- völgyi és a Köhéri súlyos harcok sebesültjeit ápolták.

 

<<<Vissza a főoldalra

Üzenet a szerkesztőnek:lacafarkas@yahoo.com
eXTReMe Tracker