Földrajzi elhelyezkedés * Földtani felépítés * Szováta város * Szovátafürdő kialakulása * Szováta az I. világháború után * Szováta a II. világháború után * Legendák * Jelenlegi felszintalakító folyamatok * Teszt * Természeti kincsek * Éghajlati adottságok * Medve-tó * Mogyorosi-tó * Fekete-tó *Tavak* Földtani és vizföldrajzi viszonyok * Növény és állatvilág

Földtani és vízföldrajzi viszonyok

A felszíni vizekhez suru vízhálózat és nagyszámú tó tartozik. Az idoszakos vízfolyások torrensek és vízmosások formájában vannak jelen többnyire a terület nyugati részén, ahola növényzettel való borítottság aránya alacsony. A felszíni vízellátás a folyók vízhozamához 65- 90 %-kal járul hozzá. A legfontosabb felszíni vízfolyás a Kis- Küküllo.

Szováta táján 3 jelentékeny havasi folyó szalad jobbpartilag a Kis- Küküllobe: a Juhod- pataka, Sebes- pataka és Szováta- vize.

A Szováta-vize az úgynevezett Földvár alatt ömlik a Kis- Küküllobe. Jobb oldali mellékvizei a folyásiránnyal ellentétesen haladva: a Mátyus- patak, szakadát- patak, Kopács- patak, Köves- patak és Kaca- patak. Bal oldali mellékvizei: a Sebes- a Sós- és a Bocskai- patak.

A város déli ipari övezetét a Juhod- pataka szeli át, melynek mellékvizei: a Köves- patak, Égettvész- patak és Ruta- patak.

A Szakadát- patakba beömlo kis patakok: jobb oldalról a Mátyus- patak, míg bal oldalról a Vágó- patak.

Szováta területén a tavak jelenléte és földrajzi megoszlása szorosan kapcsolódik a sótömzshöz, a só felszíni megjelenéséhez. Mivel a sót a víz könnyen oldja, a diapír redok övezetében a felszín egy állandó és gyors átalakulási folyamaton megy át. Az oldás, beszivárgás és a fedorétegek vízátereszto képessége lehetové tették több süppedéses medence kialakulását. Kisebb méretu dolinák keletkeztek, melyekben dolinatavak is kialakultak.

„Isten szép munkája”, a szovátai sós tavak, sókarszton keletkezett dolinákban jöttek létre, keletkezésük kapcsolatba van a régi sóbányászattal. A sókarszt lényegesen különbözik a mészkarszttól, nem olyan formagazdag és nem olyan idotálló, mint a mészkarszt, aránylag gyorsan kialakul és gyorsan el is tunik. Ez kitunoen megfigyelheto a szovátai tavak evolúciójában. Szovátán jelenleg a következo jelentosebb tavak találhatók, nagyságrendbe felsorolva:

•  Medve- tó

•  Fekete- tó

•  Mogyorósi- tó

•  Kígyós- tó

•  Rigó- tó

•  Vörös- tó, Zöld- tó

•  Piroska- tó

 

<<<Vissza a főoldalra

Üzenet a szerkesztőnek:lacafarkas@yahoo.com
eXTReMe Tracker