Csillagtúrák:

 

 

 


 

 

Parajd

Parajd a Kárpát-medence egyik legfontosabb sóbányahelye. Parajd községhez ma 5 település tartozik: Parajd, Alsósófalva, Felsosófalva, Bucsin és Békástanya.

Parajd Szovátától 8, Marosvásárhelytol 62, Székelyudvarhelytol 38, míg Gyergyószentmiklóstól 51 km-re fekszik. Parajd sóhegye a vidék lakosságának "kenyere". A falu fejlődése a sóaknákhoz kötodik. Ma is igaz a mondás: "a sóvidéki ember sóból teremti meg jövőjét". Az óriási kenyérhez hasonló sóhegy egymagában is geológiai ritkaság: az 1600 m vastag sótömzs "gyomrában" mintegy 3 milliárd tonna kosó rejtozik, ami több mint négy évtizedig lenne elegendo Földünk egész lakosságának. A parajdi sóbánya és a sósfürdo méltán tett szert országos hírre.

A sósziklák, a sós források szemet-lelket gyönyörködtető természeti ritkaságként kísérik a Korond vize sószorosát és a sógödröket. Parajd látnivalóinak zöme a sóval kapcsolatos. Így érdemes sorra megtekinteni a sóbányát, a benne kialakított asztmakezelo központot, a sómalmot, a sósfürdot, a Sóhátát és a Korond vize áttörését a pore sósziklák között. A Parajdtól délre kialakult sószoros Erdély egyik legszebb és legérdekesebb természeti ritkasága.

Látnivalók: sóbánya (asztmáskezelo és kápolna a bányában), sómalom, sósfürdo (mezotermális fürdo), sószoros.

 

...játszótér a Sóbányában

 

Parajd.lap.hu

 

 

 

 

 

Üzenet a szerkesztőnek:lacafarkas@yahoo.com