Csillagtúrák:

 

 

 


 

 

Gyergyószentmiklós


Gyergyószentmiklós Erdély Keleti részében, Székelyföld északkeleti csücskében, Hargita megyében, a gyergyói medencében található.Ez a város a medence központja.Kb. 860 km-re található Budapesttől, a Székelyföld szívében.
A lakósság zöme (91%)magyar azaz székely nemzetiségű.

Földrajzi koordinátái: 46 42' északi szélesség és 25 35' keleti hosszúság. A város belterületének tengerszint feletti átlagmagassága 818 m
A medencét meseszép hegyek veszik körül, amelyek magassága 1500 és 1790 m között váltakozik.
Legismertebbek a Piricske( 1542m), a Likas(1674m),valamint a Nagyhagymás(1792m)
Az itteni lakósság évszázadok alatt megtanult együttélni a természettel ami mindig csodálattal töltötte el.

Gyergyószentmiklóstól mindössze 26-km-re található a Gyilkostó és a Békási szoros ami a romániai hegymászók paradicsomának számít, úgyhogy aki szeret a sziklán mászkálva időt tölteni annak nagy élményekben lesz része.

Maga a város előszőr 1334-ben lett megemlítve egy pápai jegyzékben. A székelyföld egyik késön létrejött települése, a sűrű erdőségek és a mostoha körülmények miatt. Természetesen a gyergyói ember igyekezett minél barátságosabbá változtatni lakóhelyét, minek eredménye ma egy szép város. A központja túlélte a kommunizmus emlékmüpusztító hadjáratát, és ma az egyik legszebb erdélyi városközpont. Az utcák varázsa is egyedi, az embernek megjön az életkedve ha végigsétál rajtuk.A városban 6 templom áll. Egy római katolikus egy örmény katolikus, egy református, egy zsinagóga, egy ortodox és egy görög katolikus. A zsinagóga és a görög katolikus templom jelenleg használatok kívül van. A város képének fejlödésében fontos szerepet játszott a betelepedett örmény lakóság, akik üzleteikkel a város életének fellendülését segítették elő.
A városban 5 általános és 3 középiskola van, illetve 4, a román liceummal. A Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem földrajz és térképészeti kara a Csiky kertben kapott helyet. Fontos szerepet játszik  város kulturális életében a diákság ittléte. Színháza is van a városnak, amelyben a helyi Figura stúdió szokott elöadásokat tartani, föként modern irányzatot követve... A mozi a fiatalok egyik kedvelt helye, akárcsak a hétvégi Diszkók. Jelenleg 2 müködik. A városban müködik a Tarisznyás Márton múzeum, mely föként néprajzi gyüjteményéröl nevezetes. De van benne képkiállítás , valamint a helyi faunakállítás is.
Nemrég nyílt egy ún. Népmüvészeti ház, melyben a környék népmüvészetét mútatják be,

A vidék flórája és faunája is emlitést érdemel, hisz olyan ritka védett növények taláhatók itt meg(gyakran szép számban) mint havasi gyopár , encián, havasi zergeboglár stb.Kirandulásaink során olyan erdei gyümölcsöket szedhetünk,mint:málna,eper,szeder,szamóca(azaz kokojza az itteni nevén).
A gombák nemzetsége is szép számban képviseli magát: vargánya(itteni nevén hirip) , fenyöalja,rókagomba,özlábgomba,galambgomba és megannyi más fajta finom gombafajta.

Az otthoni erdőkre igen jellemzö a barnamedve amelyet meg is lehet figyelni erdészek iranyitása alatt.Maradandó éleményt nyújt egy ilyen állat, saját, természetes környezetében való megfigyelése.
A medvén kivül szép számban akad még farkas,róka,hiúz,őz,szarvas,zerge, vadmacska ,nyest, nyúl, vaddisznó, és még sokféle kisebb testű vadállat.

Természetesen e vidék télen is nagyon vonzó lehet ,elsősorban azok számára akik a téli sportok valamelyikét űzik.A gyergyói emberek körében nagyon népszerű a sízés (mindkét ága:lesiklás és sífutás) ez utóbbiból igen eredményes sportolókat sikerült kinevelni akik az országot képviselik különbözö téli világversenyeken , olimpiákon.
Siugrósánc is van a szomszédos faluban így erre az igen nagy bátorságot igénylö sportra is lehetőség nyílik..
Lesiklásra alkamas hó kb 5 hónapig van a környező hegyeken és számos sipálya várja a látogatókat.
Sajnos a síliftek számában hiány mutatkozik az az igazság hogy nyugat európai szemmel mérve nincs is igazán siliftünk mert a meglévők elég silány állapotban vannak.

A város maga 20000 főt számlál.

 

 

 

 

 

Üzenet a szerkesztőnek:lacafarkas@yahoo.com